Følg Politihøgskolen

Historisk utfordring i cyberspace

Pressemelding   •   jun 12, 2017 10:15 CEST

POLITIET PÅ 60 MINUTTER: Professor Frank Aarebrot holdt sitt foredrag fra lenestolen på scenen, uten manus – i kjent stil. Og med tydelige utfordringer til politiet. Foto: Runar Kvernen

Velkjente professor Frank Aarebrot avrundet sin historiske vandring om statens voldsmonopol – med å utfordre politiet helt inn i cyberspace.

Nå var det ikke 200 års historie på 200 minutter. Men professoren åpnet Forskningskonferansen ved Politihøgskolen med et forrykende foredrag – en reise fra urgamle dager og frem til nåtiden. Hovedtema for konferansen var Morgendagens samfunn – Politiets samfunnsoppdrag.

Aarebrot presenterte på sin karakteristiske måte en historisk fortelling fra mange land og tidsepoker - om samfunnsutvikling, makt, orden, statsfinanser og styring. Og om monopolet på skatt og orden – en avgjørende drivkraft for statens inngripen opp gjennom historien.

Gjøkunge og reform

Det er i 1912 man kan definere at politiet erstattet hæren som ordensmakt i Norge. I motsetning til hær og toll er politiet en ung institusjon, ja nærmest en gjøkunge, kanskje med tilhørende mangelfullt utviklet ydmykhet… Et rikspoliti var en utpreget dårlig løsning, som feilet både i kampen mot arbeiderbevegelsen og under okkupasjonen. Et mer desentralisert politi med lokal forankring og tettere bånd til folkestyret enn opprinnelig tenkt, ble resultatet i mer moderne tid. I sitt foredrag påpekte også Aarebrot at det har vært satt i gang store endringer og reformer opp gjennom historien, uten at innholdet nødvendigvis har vært klart – eller at resultatene har blitt som forventet…

Personkontroll og trafikk

Og det hele endte med en solid utfordring - om politiet i Norge, ulikt en del andre land, er i ferd med å gi fra seg sitt soleklare monopol på personkontroll og maktutøvelse overfor innbyggerne. Som kroppsvisitasjon, for eksempel på flyplasser.

Og spørsmålet om også butikktyveri nå i all hovedsak var outsourcet for håndtering til private selskaper – nok en undergraving av det å håndheve loven og gripe inn med makt. Men man tviholder på kontroll på veiene, som kanskje veimyndighetene kan gjøre vel så bra, men det liker ikke politiet. Hvordan henger dette sammen?

10.000 meter i cyberspace?

Professoren rundet av med ytterligere en solid utfordring til politiet: Hvilke ferdigheter kreves for å omstille seg fra håndfast patruljering og inngripen på gater og streder – til innsats i cyberspace?

Trenger man å kunne løpe 10.000 meter for å stoppe pedofile overgripere på nettet? Eller utdanning i klassisk livredning?

Sitt svar ga han vel selv gjennom foredraget. Ordensmakt og politi har hatt skiftende oppgaver og mål opp gjennom historien. Kravene til ferdigheter og oppgaveløsning er ikke statiske. Og i sin avslutning:

Spesialister trengs i et komplekst samfunn i endring, stadig flere ser det. Politiet skal være en sterk institusjon, det forutsetter at politiet også er en fleksibel institusjon. Ellers havner man i utakt, og på etterskudd.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy