Følg Politihøgskolen

Forebygging av vold mot eldre i nære relasjoner

Nyhet   •   okt 04, 2017 12:31 CEST

SÅRBARE ELDRE: Førsteamanuensis Geir Aas har sett nærmere på forebygging og assistanse når det gjelder vold mot eldre i nære relasjoner. Foto: Naledi Forbord

Vold mot eldre i nære relasjoner avdekker en ekstra sårbarhet, og gir særskilte utfordringer også for politiet.

Førsteamanuensis Geir Aas ved Politihøgskolen er ute med en ny artikkel i tidsskriftet «Journal of Elder Abuse & Neglect».

Forfatteren viser hvordan politiet forsøker å forebygge vold mot eldre i nære relasjoner, spesielt forelder-barn relasjoner. Politiarbeid med mishandling av eldre er dokumentert gjennom statistikk, og tallene viser at svært få saker ender i retten.

- Når den eldre delen av befolkningen utsettes for overgrep i nære relasjoner dukker spesielle problemstillinger opp, ikke minst for en hjelpende og grensesettende aktør som politiet. Mange eldre befinner seg i en svært sårbar situasjon når en krenkes av sine nærstående, særlig når overgriper er ens egne barn eller barnebarn. Her er båndene spesielt sterke, sier Geir Aas.

Hovedfokus i artikkelen er om forebygging og assistanse. Selv om de eldre selv ofte ikke ønsker å involvere politiet, så kan politiet gjøre en forskjell gjennom hjemmebesøk, motiverende samtaler, dialog og interdisiplinært samarbeid.

Utfordringene for politiet ligger i kravet om å opprette en kriminalsak, som ofrene ofte ikke ønsker, og plikten til å forhindre fremtidig mishandling. Forskning viser også at hjelpen og forebyggingen som utøves faktisk kan forverre mishandlingen.

Her kan du lese hele artikkelen i Politihøgskolens arkiv.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy