Følg Politihøgskolen

De er politiets «datanerder»

Nyhet   •   des 21, 2016 09:57 CET

JOBBER OG STUDERER: Tor Stian (t.v) og Odin er både kollegaer og medstudenter. Begge tar erfaringsbasert master i digital forensics and cybercrime investigation. NTNU og Politihøgskolen samarbeider om studiet.

Dataetterforskerne Tor Stian og Odin er ofte med ut på åsteder som politiet skal etterforske. Der sikrer og beslaglegger de elektroniske spor, som PC-er og mobiltelefoner.

- Det er viktig at elektroniske spor blir sikret på riktig måte slik at vi ikke mister viktig informasjon. Det er ikke mye tukling som skal til før kvaliteten på sporet blir dårlig, forteller dataetterforsker Tor Stian.

På datalaben på politistasjonen tar de kopi av innholdet som ligger på PC-er og mobiler.

- Vi jobber på kopier for ikke å ødelegge de originale dataene. På kopiene søker vi etter spor som kan gi viktige opplysninger i sakene vi arbeider med, utdyper Tor Stian. Han legger til at de jobber tett med andre typer etterforskere i store og små straffesaker.

Å lete etter spor i sosiale medier har blitt en stor del av hverdagen for dataetterforskerne.

- I mange politisaker er sosiale medier en viktig kilde til informasjon. Som dataetterforskere sikrer vi kontoer og ser på hva slags aktivitet disse kontoene har hatt. Når vi jobber i disse kanalene, er det ofte for å se om personen har et større nettverk som kan gi oss flere spor i saken, sier Odin og fortsetter:

- Vi jobber også med saker som kun handler om datakriminalitet, for eksempel hacking.

Får kombinere fag og interesser
Før de startet som dataetterforskere, har begge jobbet ute i gata som politi. Tor Stian har hatt interesse for datamaskiner siden han var liten gutt.

- Jeg har alltid likt å holde på med data, men jeg har også hatt et ønske om å bli politi. Dataetterforsker er derfor en fin måte for meg å kombinere to interesser. I tillegg er det jo et stort behov for denne kunnskapen i politiet.

For Odin dukket interessen for elektroniske spor opp da han gikk på Politihøgskolen.

- Svært mange saker har et snev av elektroniske spor i seg. Dataetterforskere gjør en stor forskjell i politihverdagen ved å kunne bidra til å utnytte disse sporene til det fulle.

- Det viktigste man må ha for å bli dataetterforsker er interesse og vilje til å lære hvordan tekniske ting fungerer. Dagens ungdom har en stor fordel ved at de er født og oppvokst med tilgang til Internett og PC-er.

Vil bli enda bedre dataetterforskere
Ved siden av jobben, tar de begge erfaringsbasert master i digital forensics and cybercrime investigation. Erfaringsbasert betyr at du må ha jobbet en stund med datakriminalitet før du kan søke på studiet. Alle foredrag og oppgaver som studentene får på studiet blir lagt ut på internett.

- Den første oppgaven vi fikk var å overvåke et nettsted for forandringer. Det vil si å se etter ting som blir endret på nettstedet. Dette kan for eksempel være nye bilder som er lagt til eller tekst som har blitt fjernet. Det vi lærer på studiet er lett å overføre til arbeidshverdagen vår, sier Tor Stian.

- Mastergraden gjør at vi blir enda bedre i det vi driver med. På studiet har vi noen felles samlinger, men vi må lese en god del på egenhånd. Dataetterforskning er et veldig stort fagfelt som hele tiden er i utvikling, påpeker Odin.

Han forteller at studiet kan oppleves som litt vanskelig, men hvis du har et ønske om å lære har du et godt utgangspunkt.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar